Motioner till föreningsstämman

Du kan när som helst under året komma med förslag eller synpunkter till Brf Lycksalighetens styrelse. Vill du att föreningen i sin helhet ska ta ställning till ditt förslag måste du skriva en motion till föreningsstämman. Det kan du göra om du tycker frågan är viktig eller därför att du inte är nöjd med styrelsens beslut eller föreningens hittillsvarande ställningstagande. Lycksaligheten har inga formella krav på hur motionen ska se ut men för att den ska bli så tydlig som möjligt för alla bör den innehålla dessa delar:

1. Rubrik

Börja med en rubrik som talar om vad motionen handlar om

2. Vad vill du att föreningen ska göra?

Beskriv anledningen till att denna motion behöver ställas. Ange relevant bakgrundsfakta, dels för att tydliggöra problemet men också̊ for att underlätta för dem som senare läser motionen och beslutar i ärendet.

3. Syfte (motivering)

Skriv en text som berättar varför du tycker som du gör.

4. Yrkande (delas vid behov upp i flera att-satser) som stämman kan svara Ja/Nej på

”Jag/Vi föreslår därför stämman besluta att:..”

5. Avslutning

Avsluta din motion med att skriva ort och datum då den skrevs samt underteckna med namn och lägenhetsnummer

6. Skicka in din motion

När du skrivit din motion lämnar du in / skickar du den till styrelsen (postfack i Hornsbergs Strand 65 eller e-post info@lycksaligheten.se). Styrelsen behöver få in motionerna ungefär en månad i förväg och meddelar senaste datum på hemsidan inför varje stämma.

Inför stämman kommer styrelsen ta ställning till motionen och bifoga sitt yttrande (styrelsens rekommendation hur motionen ska behandlas) tillsammans med motionen i kallelsen till stämman.

Vid föreningsstämman behandlas alla motioner under punkten s) Av styrelsen till stämman hänskjutna frågor samt av medlemmar anmälda ärenden (motioner) som angetts i kallelsen. Här har du ytterligare en möjlighet att argumentera för ditt förslag.

Omröstningen vid stämman görs i första hand genom acklamation. Det innebär att stämmoordföranden ställer fråga till stämman som röstar med bifallsrop (”JA!”). Även ett eventuellt nej-alternativ formuleras som en fråga som besvaras med bifallsrop (”Någon däremot?”). Därefter tillkännager ordföranden hur hen uppfattat vad stämman har beslutat och fastställer resultatet genom att ”klubba”. Om någon uppfattade resultatet annorlunda är det viktigt att i så fall begära votering innan klubban slås. Votering genomförs med handuppräckning där varje bostadsrätt har en röst.